Vertical Access’ Top 10 of 2010: Project 2 – University of Buffalo Alumni Arena

The second project Vertical Access completed in 2010 and would like to highlight is the exterior investigation of Alumni Arena on the north campus of the University of Buffalo. VA performed the work for DiDonato Associates in April, focusing on the exterior masonry walls.

Alumni Arena, also called the Health, Physical Education & Recreation Building, was designed and constructed in two phases. The main field house on the south side of the structure was constructed as part of Phase I in 1982. This portion of the building was designed in 1978 by a project team including architect Robert Traynham Coles and structural engineer Sargent Webster Crenshaw & Folley. Phase II was designed by Robert Traynham Coles with consulting engineer Ammann & Whitney in 1982 and constructed in 1985. The Phase II project comprises the north half of the building and includes pool facilities, ball courts, locker rooms and other physical education spaces. Overall, Alumni Arena is over 500 feet long in the north/south direction and 426 feet wide in the east/west direction, with the highest exterior walls reaching nearly 80 feet at the field house. A distinctive feature of the building is the space frame truss employed in the field house. The general wall construction at both the Phase I and Phase II portions of Alumni Arena consists of concrete masonry unit (CMU) back-up separated from the face-brick by an air cavity.

Vertical Access used a combination of aerial platforms and industrial rope access to perform the hands-on investigation of Alumni Arena. As part of the investigation, VA used a wall tie locator to map out the location of wall ties at representative areas. VA documented existing conditions using TPAS. The annotated drawings produced with TPAS helped to identify fault patterns. Quantities collected during the survey with TPAS were used to produce repair budget costs. After analysis of the initial survey data, VA performed additional investigative work using borescopes. The purpose of the borescope investigation was to confirm the presence of wall ties and connections between relieving angles to the back-up masonry at representative areas. See video footage from two borescope probes here.

 

Read about Project 1: Union Theological Seminary Brown Tower.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: